Blog

Viața cu nouă copii – Florentina Sandu

18 ianuarie 2016 0 comentarii Viața cu nouă copii - Florentina Sandu

Mică de statură și slabă, dar iute și descurcăreață. Aceasta este prima imagine despre Florentina Sandu.

Are 39 de ani și a dat naștere la 9 copii. Doi dintre ei nu mai locuiesc acum cu ea, dar le duce și lor grija, chiar dacă este cei mici îi ocupă aproape tot timpul:

 1. Andreea – 14 ani
 2. Andrada – 13 ani
 3. Flavius – 11 ani
 4. Claudiu – 10 ani
 5. Adelina – 9 ani
 6. Ramona – 6 ani
 7. Flavia – 5 ani

Cum de locuiți aici?

Dacă arunci o privire în jur, ai senzația că te afli în filme, departe de realitate!

Cum, nu știați? Îi spune blocul-fantomă!”. Zâmbește ușor încurcată. Îmi este clar de ce se numește așa. Proprietarului i s-a făcut milă de ei și i-a lăsat să locuiască acolo. Nu le cere niciun ban. Este vorba de o singură cameră în care se înghesuiesc 9 suflete. Nu au nici bucătărie, nici baie. Este doar o improvizație alături, unde se află un duș și toaleta. Pretențios spus „toaletă”!

Încerc să calculez cum încap cinci copii și doi adulți în cele două paturi supraetajate și patul mare.

Uite așa dormim: doi sus, doi jos și restul în patul mare”.

Încă îmi este greu să-mi imaginez…

Florentina nu vrea decât să-și vadă copiii sănătoși. Din păcate, se tot lovește de probleme pe care nu știe cum să le mai rezolve. Andreea a fost lovită de o mașină cu vreo patru ani în urmă. Era pe trecerea de pietoni, dar se pare că nu au avut câștig de cauză. Fata a fost izbită violent, aruncată în aer și apoi a căzut pe parbriz. Traumatism cranian. Au operat-o la Bacău, i-au dat tratament, dar trebuia să mai meargă la controale postoperatorii la Iași. Nu a mai avut bani și pentru ele. Și nici timp. Pentru că Flavia, mezina familiei, părea să aibă probleme grave de sănătate. O suspiciune de leucemie le-a adus tot la Iași. Astfel că s-a plimbat cu amândouă pe drumuri, până au reușit doctorii să se lămurească. Nu a fost leucemie. Dar fata avea o anemie, dublată de un abces dureros. A trebuit operată și ea, dar tot nu s-a terminat. Ar mai trebui, însă, o serie de investigații medicale înainte.

Între timp, Andrada a început să acuze dureri de cap. Poate din cauza oboselii. Ea este sportivă de performanță, activează la club și primește de acolo oarecare suport. Acum i s-a recomandat un RMN, pentru că toate celelalte controale nu au dus la niciun diagnostic.

Sunt și eu bolnavă, dar nu am timp de mine. Să le văd pe ele sănătoase!”

Din puținul pe care îl au, și-au cumpărat, în rate, niște dulapuri, o mașină de spălat și un televizor.

Cu ce aveți nevoie să vă ajute oamenii?

Tatăl copiilor are un vis: „dacă s-ar găsi un loc de casă, doamnă. O bucată de pământ pe care să le construiesc două camere, să nu mai stăm așa înghesuiți aici cu toții.” Spune că au fost și de la televiziune ca să filmeze și au sperat să vină de acolo vreun ajutor. Dar a trecut prea multă vreme de atunci și nu mai au niciun semn.

Deocamdată, pământul pentru casă este o utopie. Sunt alte probleme care cer rezolvare imediată:

 • controale medicale pentru copii și mamă
 • vitamine și alte medicamente pentru Flavia și Andrada
 • alimente (sunt mereu insificiente pentru 9 guri)
 • rechizite

Unele dintre acestea ne sunt la îndemână. Dacă vreți să o ajutați pe Florentina Sandu sau să adoptați acest caz, puteți să o faceți AICI.

Lasă un comentariu

Adresa de mail nu va fi publicata

Acest articol are 0 comentarii